به گزارش روابط عمومی شرکت خدماتی شهرک صنعتی بزرگ شیراز به نقل از "شیرازه"، این روزها کسب و کار افاغنه غیر مجاز و ناشناس در ورودی شهرک صنعتی هر روز گسترده تر شده و با زدو بندهایی که در برخی ادارت دارند در مناقصات و مزایدات میلیاردی هم شرکت می کنند.در بازدید میدانی خبرنگار "شیرازه" مشاهده شد که افغانی ها زمین های وسیعی را اشغال کرده اند، در ورودی هر یک از ضایعات فروشی ها یک مسئول و چند کارگر ایستاده بودند که عمده آن ها افغانی بودند و برخی حتی کارت هویت نداشتند چه برسد به مجوز اشتغال به کار.
یکی از کارگران افغانی با بیان این که به شهرداری عوارض می دهیم، گفت:خودمان خانه های کهنه و فرسوده را می کوبیم و گودبرداری میکنیم. اداره پسماند آشنا داریم،در یک روز مصالح داخلی بیرون می آوریم، روز بعد با بیل مکانیکی خرابش می کنیم و بعد گودبرداری کرده و آن را تحویل می دهیم،کار هر کسی نیست چون مابقی افغانی ها در کار مزایده و مناقصه هستند.یکی دیگر از افغانی ها نیز با اشاره به این که برای شرکت در مناقصه و مزایده نیاز به مجوز نیست، گفت:ما در مناقصه و مزایده شرکت می کنیم و برنده می شویم.هر ورودی اینجا یک مسئول دارد و کار مربوط به معدن می باشد، آنجا می رویم و یک هزار الی دو هزار تن بار می زنیم و با برنده شدن در مناقصات بار نو می خریم.
در ادامه صحبت های «سید محمود هاشمی»، رئیس اتاق اصناف فارس، مهندس باصری،مدیر عامل شهرک خدماتی بزرگ صنعتی جنوب کشور،مهندس محمد مهدی مهربانی مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت شهرک های صنعتی فارس، مختاری مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روابط عمومی شهرداری و دکتر ایزدی عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه شیراز را می خوانید.
فعالیت این کارگران به ما ارتباطی ندارد
«سید محمود هاشمی»، رئیس اتاق اصناف فارس در گفت و گو با خبرنگار" شیرازه" با بیان این که فعالیت این کارگران به ما ارتباطی ندارد و از سوی ما مجوزی دریافت نکرده اند، گفت: ما با صنوف بدون مجوز و پروانه کسب هیچ گونه همکاری نداریم.این کارگران افغانی تحت پوشش شهرداری و دیگر عوامل مثل امور اتباع بیگانه می باشند که در این زمینه فعالیت می کنند.
وی افزود: این گروه درآمد های هنگفتی دارند که بر هیچ یک از مسئولین از استانداری و فرمانداری گرفته تا شهرداری و امور اتباع پوشیده نیست چرا که این افراد به امکاناتی دسترسی دارند که ایرانی ها نداشته و از طرفی ایرانی ها تمایلی به انجام این نوع کارها هم ندارند.
هاشمی گفت:در خصوص آمار و ارقام درآمدهایشان، امور اتباع، فرمانداری و دیگر مسئولین مطلع هستند اما بنده دنبال این مسائل نبوده و نیستم که بدانم جریان چیست.
وی با اشاره به این که بسیاری از مسائل در این زمینه امنیتی و مسئله ساز می باشد،افزود:همانطور که اتباع قانونی در کشور وجود دارد، عده زیادی هم غیرقانونی هستند اما نمی توان مسائل امنیتی و ایمنی را مطرح کرد،فعالیت این افراد جزو مشاغلی می باشد که ایرانی ها حاضر به انجام آن نیستند.به فرض مثال شغل مقنی گری را در نظر بگیرید،آیا ایرانی ها حاضر می شوند تن به این نوع کسب و کارها دهند؟
رئیس اتاق اصناف با ابراز گلایه مندی از فعالیت های غیرمجاز و غیرقانونی این افراد ادامه داد:این گونه فعالیت ها جای صحبت زیادی دارد که در حوصله ما نیست و در این زمینه لازم می باشد که شهرداری و امور اتباع پاسخگو باشند.
کدام ایرانی حاضر نیست درآمد میلیاردی داشته باشد!؟
مهندس باصری،مدیر عامل شهرک بزرگ صنعتی جنوب کشور نیز با بیان این که به خاطر معضلاتی که این افغانی ها به بار آورده اند به شهرداری شکایت کرده ایم، گفت:این افراد با اشتغال غیرمجاز و بی اساس کارگران ایرانی را از کار بیکار کرده اند،آن ها ضایعات و آهن آلات دست دوم را به صورت گسترده خرید و فروش کرده و با فروش قیمت های پایین تری بازار شکنی می کنند.افاغنه با این کارشان چوب لای چرخ سرمایه گذاران واقعی کرده که با انجام مراحل قانونی فعالیت دارند.بارها به خاطر معضلاتی که بوجود آورده اند به شهرداری شکایت کرده ایم اما آن ها فقط اخطار داده اند.
وی با اشاره به این که تجارت آهن آلات یک تجارت سنگین می باشد،کدام ایرانی چنین کاری را نمی خواهد،ادامه داد:افاغنه با این نوع فعالیت و با زد و بندهایی که دارند،درآمد مالی بالایی کسب می کنند و از این طریق فرصت اشتغال و درآمد زایی را از کارگر ایرانی می گیرند،چرا که در برخی مواقع حتی ایرانی ها برای آن ها کار می کنند.مهندس باصری افزود: در حالی که واحدهای صنعتی مجاز ما با سرمایه های عظیم در حال تولید کانکس هستند،آن ها با خرید و رنگ آمیزی کانکس های دسته دوم آن را با قیمت خیلی پایین تر به فروش می رسانند که لطمه بزرگی برای تولید کننده ماست.چرا که تولید کننده ما به ناچار قیمت تولیدی خود را آنقدر پایین می آورد که در این اوضاع و احوال حداقل درآمدی داشته باشد.
کارگران افاغنه غیرمجاز از نظر اقتصادی و امنیتی مشکل سازند
وی با بیان این که فعالیت کارگران افاغنه از نظر اقتصادی و امنیتی مشکل ساز می باشد،ادامه داد:متاسفانه کارگران افاغنه با حضور غیر قانونی و بدون مجوز مشغول به کار شده اند و هیچ گونه نظارتی بر فعالیت آن ها نیست.از آنجایی که کارگران ایرانی در آنجا برای افاغنه کار می کنند،اگر در طول شبانه روز میان کوهی از ضایعات اتفاقاتی رخ دهد یا مواد مخدر توزیع شود، هیچ کس خبر دار نمی شود و مسئولی بر آن نظارت نمی کند.بنابر این نمی توان گفت این مکان صرفا ضایعات و آهن آلات به خرید و فروش می رسد.
ضایعات و تلی از آهن آلات در هم ریخته چهره زشتی به ورودی شهر داده است
مدیر عامل شهرک صنعتی گفت:وجود ضایعات و تلی از آهن آلات در هم ریخته در ورودی شهرک بزرگ صنعتی چهره زشتی به آن داده چرا که این ضایعات در چند قدمی بزرگترین مرکز سرمایه گذاری جنوب کشور قرار گرفته و جایی می باشد که مسئولین کشوری و مدیران خارجی به این مجموعه صنعتی رفت و آمد می کنند.وی ادامه داد:بسیاری از افاغنه حتی مجوز کار هم ندارند،این در حالیست که در صورت فعالیت یک کارگاه قانونمند مجوز دار با کوچکترین مشکل سریعا مورد بازرسی قرار گرفته و کارفرما را مواخذه می کنند،پس جای تعجب می باشد که این همه افغانی در سال های متمادی فعالیت دارند و برخوردی هم نمی شود.
آن ها به اسم ایرانی وارد مناقصه و مزایده می شوند
سودهای هنگفت بالای ۷ میلیاردی به جیب می زنند
مهندس باصری به این که اشتغال افاغنه برای اقتصاد استان و حتی کشور کاذب می باشد، اشاره کرد و گفت:این افراد حتی از طریق واسطه های ایرانی که دارند در مناقصات کشوری مشارکت می کنند و سودهای هنگفت بالای ۷ میلیاردی به جیب می زنند.آن ها گاهی به اسم ایرانی وارد مناقصه و مزایده شده و زمانی که برنده می شوند،پول به دست آمده را در میان خود تقسیم می کنند.این در حالیست که بدون فاکتورهای خرید اجناس،ابراز هویت،در فضایی باز به فعالیت خود ادامه می دهند. تا آنجایی که ما مطلع هستیم این افراد در مناقصه های زیر ۷ یا ۸ میلیارد تومانی شرکت نمی کنند.هرچند شهرداری نامه نوشت که این مکان طی دوماه باید تخلیه و جمع آوری شود اما چون به طور جدی پیگیری نشده و به چند نفری اعلام تخلیه داده بودند،آن ها هم حاضر به ترک این مکان نشدند.به هر روی،شهرداری مستلزم می باشد که همه را جمع آوری کند و این که به یکی اخطار دهد و دیگری نه... راه به جایی نمی رود.
دست مافیا در پشت پرده ضایعات فروشی
مدیر عامل شهرک صنعتی بیان کرد:وقتی این همه پیگیری بی نتیجه می ماند احتمالا مافیایی در پشت پرده می باشد و برخی ها از این موقعیت بهره مالی می برند.با این وجود اگر آن ها حداقل دارای مجوز باشند،ساماندهی شده و بر عملکرد آن ها نظارت می شود چرا که در صورت مشاهده هر نوع تخلف، عامل آن مشخص نیست.«مهندس محمد مهدی مهربانی» مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت شهرک های صنعتی فارس هم گفت: زمینی که افاغنه در آن فعالیت می کنند، تحت مالکیت دو نفر از اهالی روستای«جرسقان» می باشد که از آن ها اجاره بها می گیرند. البته شهرداری نیز از آن ها عوارض می گیرد.
وی به این که زمین ها با قابلیت کشاروزیست اشاره کرد و افزود:مالکان این زمین ها را بدون هیچ حساب و کتابی با اجاره های سنگین در اختیار افاغنه قرار داده اند.عده زیادی از آن ها بدون مجوز مشغول به کار هستند و حتی برخی از آن ها دارای هویت هم نیستند که در این رابطه اداره کار باید ورود کند و پاسخگو باشد.مهندس مهربانی با اشاره به این که لازم می باشد،نیروی انتطامی برای جمع آوری آن ها اقدام کند، بیان کرد:ما برای این مسئله و جلوگیری از فعالیت افاغنه چندین مرتبه به فرمانداری،علوم پزشکی،محیط زیست و شهرداری نامه نوشتیم اما پیگیری نشده و هنوز بلاتکلیف مانده است.
آلودگی های محیط زیستی در اثر به آتش کشیدن ضایعات
وی با اشاره به آلودگی های محیط زیستی که در این منطقه ایجاد شده،ادامه داد: فعالیت افاغنه در این زمین ها غیر بهداشتی و غیر اصولی می باشد؛به فرض مثال آن ها لاستیک ها را آتش می زنند تا سیم های آن را بیرون بیارند،با این کارشان دود سیاهرنگ و غلیظی همه جا را فرا می گیرد و زمانی که باد به سمت شهر باشد این دودها را به سوی شیراز می آورد، از طرفی از آنجایی که در نزدیکی فرودگاه قرار دارد احتمال اختلال در پرواز را هم بوجود می آورد.مدیر ایمنی شهرک های صنعتی با بیان این که سازمان میادین مشاغل شهری متولی اصلی می باشد تا محیط زیست و علوم پزشکی بتوانند بر فعالیت آن ها نظارت و کنترل کنند،گفت:تنها مزیت فعالیت افاغنه در این مکان قیمت پایین آهن آلات می باشد که به نوعی برای مصرف کننده مزیت اقتصادی دارد اما در مجموع مشکلات زیادی را به بار می آورند.
افراد غیرمجاز به طور خوداشتغالی فعالیت دارند!
مختاری، مدیر کل تعاون،کار و رفاه اجتماعی نیز در پاسخ به این پرسش که چرا افاغنه غیر مجاز در ورودی شهرک صنعتی فعالیت می کنند،گفت:ما در حوزه کاری خودمان ناظر بر اشتغال اتباع بیگانه غیر مجاز توسط کارفرمایان ایرانی هستیم.افرادی که به صورت غیرمجاز فعالیت دارند به صورت خوداشتغالی فعالیت دارند.وی افزود:حضورشان باید تابع قوانین خاص خود باشد،ما مجوز و پروانه اشتغال برای آن ها صادر نکرده و نمی کنیم. این ها باید تابع امور اتباع بیگانه باشند.
شکایت کرده ایم و برخی منجر به صدرو حکم و اجرا هم شده است
وی گفت:کارگر ایرانی توسط هر فردی که مشغول به کار شود،اگر حقی از او ضایع شود می تواند برابر مقررات طرح دعوی کند تا اداره حل اختلاف شهرستان مربوطه، طبق قانون و مقررات به موضوع رسیدگی نماید.به طور کلی هر شخصی که مجوز قانونی داشته باشد، می تواند مشغول به کار شود حالا چه افغانی باشد و چه از هر جای دیگر اما اگر به صورت غیرمجاز فعالیت کنند.
مختاری ادامه داد:نیروی گشت مستقر در سراسر استان وجود دارد که برای شناسایی اتباع بیگانه و غیر مجاز اقدام می کند و در صورت مشاهده هر گونه تخلف با آن ها برخورد قانونی می کند.لازم به ذکر می باشد در این رابطه شکایت کرده ایم و برخی منجر به صدرو حکم و اجرا شده است.به گفته روابط عمومی شهرداری، این سازمان برای بازگشایی آن ها مجوزی نداده و هر چند به نیروی انتظامی هم اطلاع داده اند که با همکاری یکدیگر به جمع آوری آن ها بپردازند اما بی نتیجه مانده است.
تنها راه رسانه ای کردن می باشد تا مسئولین برای رفع آن اقدام کنند
دکتر ایزدی،عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز و اقتصاددان هم گفت:این معضل نه تنها در اینجا بلکه کل کشور و در شهرهای تهران، مشهد، قم و غیره به وفور دیده می شود.
شب روهایی که شب هنگام دست به کار می شوند
وی افزود:به فعالان غیرمجاز این چنین«شب رو» گفته می شود، چون که روزها آفتابی نمی شوند و شبانه به فعالیت های غیرقانونی می پردازند. آن ها به دلیل دستمزد کمی که می گیرند هر کاری می کنند و برای عده ای منفعت داشته و با قیمت ارزان کار خود را راه می اندازند.
دکتر ایزدی بیان کرد:آن ها از مزایده و مناقصه به کار می گیرند تا انجام کارهای ساختمانی و نگهبانی و به دلیل این که دختر یا پسرهایشان با ایرانی ها ازدواج کرده اند به نوعی با ایرانی ها یکی شده اند.
وی افزود:این معضلی نیست که یک شبه حل شود اما باید جلوی تخلفات گرفته شود و دستگاه های مربوطه پای کار آیند. در حال حاضر تنها راه این می باشد که این مسئله را رسانه ای و مطرح کرد تا مسئولین برای رفع آن اقدام کنند.این استاد دانشگاه گفت:افغانی ها در عربستان، پاکستان و خلیج فارس هجوم آورده اند، آن ها با مزد کمی که می گیرند و کارهای سختی که انجام می دهند با واسطه هایی که دارند دست به انجام هر کاری می زنند.
هر یک از نهادهای متولی توپ این معضل را به زمین دیگری می اندازد
برپایه این گزارش، هرچند افاغنه از سال ها پیش در این کشور مستقر شده و در اینجا تشکیل زندگی داده اند اما مشکلاتی هم به بار آورده اند که مهم ترین آن از کار بیکار کردن کارگان ایرانی در صنایع و معاون و انجام کارهای ساختمانی می باشد.
با این وجود، هر یک از نهادهای متولی توپ این معضل را به زمین دیگری می اندازد و لازم می باشد که فرمانداری یا استانداری برای حل مشکل 20 ساله و زخم عمیقی که بر تن شهر سر برآورده، تشکیل جلسه دهد تا دستگاه های مربوطه از شهرداری و محیط زیست گرفته تا نیروی انتظامی و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی پای کار آیند و از تخلفات آن ها جلوگیری نمایند.
گفتنی است، مسئولان وکارگران افغانی کوهی از ضایعات آهن و انواع آهن آلات از میلگرد, ورق فولا،قوطی،لوله، تیرآهن و ناودانی گرفته تا فروغون،تانکر، کانکس، ماشین آلات فرسوده و هر چه را که فکرش بکنید جمع آوری کرده و آن را به صورت آزادانه خرید و فروش می کنند.
انتهای پیام/